Nedan har vi samlas lite tips och trick när du ska hitta rätt företag som din takläggare
- Se till att samla offerter från minst 4 olika företag. Du kan lära dig rätt mycket av varje person som tittar på ditt tak genom att ställa frågor. Ha inte bråttom för att fatta ett välgrundat beslut. Var uppmärksam på vad varje takläggare säger och tipsar om.
- Ta inte första bästa alternativet. Om alla 4 offerter för ditt tak ligger inom 15 % av varandra kan det låga budet vara bra. Jämför vad varje takläggare erbjuder och se upp för dolda eller extra avgifter.
- Se till att företaget är korrekt registrerat på bolagsverket genom att titta på allabolag samt att det är försäkrat på rätt sätt. Fråga takläggaren om hans organisationsnummer, vilket påvisar att han är lagligt behörig att verka i din stat.
- Tacka endast ja till ett skriftligt erbjudande.
- Fråga takläggaren om han har gett dig en uppskattning eller pris. En uppskattning är en takläggares bästa gissning om hur mycket ett jobb kommer att kosta. Den ges när mycket av det arbete som ska utföras inte kan ses eller mätas. Ett erbjudande är en fast summa pengar för att utföra arbetet, en överenskommelse om att arbetet ska utföras till ett överenskommet pris.
- Fråga om betalningstider. Vissa takläggare ber om en procentsats i förväg innan de börjar arbeta. Andra begär att hela beloppet ska betalas inom tio till 30 dagar efter färdigställandet.
- Ta reda på om arbetets början och slut. Fråga vad du kan göra för att förbereda dig. Rengörs taket efter avslutat arbete? Hur? (Om licensen inte ingår i kontraktet, be att få lägga till den.
- Om du planerar att byta ut ditt tak, fråga takläggaren hur många lager som finns på det. (Detta syns vanligtvis genom att göra ett litet snitt.) Tas befintligt gammalt material bort? Efter tre lager måste takläggaren ta bort taket, inspektera det underliggande träet för röta, isolera och sedan lägga om taket. En bra takläggare är inte rädd för att göra detta.
- De flesta takmaterial omfattas av tillverkarens garanti. Vissa takmaterial är designade för specifika applikationer som stark vind, kraftigt snöfall eller exponering för saltvatten.
- Fråga din takläggare hur var och en av dessa gäller för din situation och vilken garanti ditt valda material kommer att ha.
- De vanligaste orsakerna till takfel är otillräcklig ventilation och dålig täckning. Ta reda på hur takläggaren hanterar dessa områden. Om du inte ser det i hans erbjudande, fråga om det.
- Den bästa tiden att reparera en skorsten är precis innan ett nytt tak sätts. Fråga din takläggare om din skorsten och vad som bör utföras i samband med takläggingen. Om det behöver repareras bör han kunna rekommendera en murare och samordna arbetet.
OM du ändå känner att det är en lång process att hitta rätt takläggare kan vi rekommendera ett Stockholms-företag som heter MPTak. Du kommer till deras hemsida genom att klicka på takläggare Haninge
Vill du veta hur man rengör en matta, eller läsa annat som rör hem, miljö eller kanske skönhet? Klicka här!
Läs bloggen fansupportform om du även vill bygga din egen altan.
No responses yet