badrumsblandare

Categories:

Har du beställt kommod, toalett, badkar, krokar och hyllor till ditt badrum? Du har väl inte glömt badrumsblandare? Många kallar i vardagstal blandare för ”kran”, men kranen är bara en del av blandaren. Badrumsblandare är en detalj som är lika viktig för funktionen som för utseendet. Rätt typ av badrumsblandare kan verkligen höja badrummet! Och om du har möjlighet att beställa alla på en gång är det ännu bättre, för då kan du verkligen gå all in på matchningen. Det är vanligt att matcha färgen på badrumsblandaren med resten av beslagen i badrummet. Allt för att ge ett enhetligt intryck. För att reda ut begreppen har vi här nedan listat några olika typer av badrumsblandare.

Tvättställsblandare

En tvättställsblandare ska, precis som det låter, monteras på ett tvättställ/handfat. Tvättställsblandaren kan ha engrepps- eller tvågreppsfattning. Det vanligaste numera är engreppsfattning, medan tvågreppsfattning var vanligare förr. Tvågreppsfattning innebär att blandaren har två vred – en för kallt vatten och en för varmt vatten. 

Tvättställsblandare kan komma i många olika varianter, utföranden, färger och storlekar. Mät noga så att du får en tvättställsblandare som passar det handfat du valt. Vattnet ska rinna ut på rätt ställe och blandaren måste få plats ordentligt på höjden. Fundera på om du vill ha engrepps- eller tvågreppsfattning. Kanske satsar du på en sekelskiftesstil, och då passar det andra alternativet bäst.

Duschblandare

En duschblandare monteras i duschen och ska ofta kompletteras med ett duschset. Även här kan man välja mellan engrepps- och tvågreppsblandare. Du kan också ha en termostatblandare i duschen. Då är det viktigt att hålla koll på CC-måttet, dvs avståndet mellan centrum på rören som leder kallt respektive varmt vatten. Det vanligaste måttet i Sverige är 160 CC, men mät för säkerhets skull innan du lägger en beställning.

Takduschar

Taksduschar säljs ofta ihop med duschblandare/termostatblandare och ger en lyxig känsla och en skön duschupplevelse. Takduschen kombineras gärna med en handdusch. Många ser nog takduschen som en modern företeelse, men det finns takduschar i retrostil som passar även en klassisk stil.

Badkarsblandare

Badkarsblandare kommer i många olika varianter. Engreppsfattning, tvågreppsfattning, med eller utan termostat, sargblandare, vattenfall – ja listan kan göras lång. En badkarsblandare kan också ha en handdusch som tillbehör, vilket gör det praktiskt om du även vill använda badkaret som dusch, eller när du ska städa ur ditt badkar och behöver spola på kanterna. En sargblandare integreras i själva badkaret, dvs att man gör hål för blandare och duschset/handdusch. 

Duschset

Ett duschset innebär en duschstång med en handdusch och tillhörande slang. Du behöver som regel köpa till lämplig badrumsblandare. Ett duschset är väldigt praktiskt eftersom det är löstagbart och innebär att du enkelt kan rikta munstycket dit du vill. 

Förhoppningsvis vet du nu lite mer om vad du ska tänka på och vilken typ av blandare du behöver. Lycka till med valet av badrumsblandare!

 

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *