Höststäda trädgården

Categories:

Att höststäda trädgården är något man numera har rutin på efter alla år man varit “med trädgård”. Just nu har hösten verkligen fått sitt grepp om trädgården. Endast något enstaka löv hänger fortfarande envist kvar på någon gren här och där. Längst ner i trädgården vid vattenbrynet har en lång tjock remsa med löv och grenar dröjt sig kvar.

När jag tar min skottkärra, spade och kratta med mig ner för att påbörja arbetet med att rensa upp och lägga allt i kärran, ser en som paddlar kajak där ute i fjorden…

Jag blir stående precis som vanligt, när jag ser dessa mjukt glidande farkoster ljudlöst bara glida vackert förbi – och tänker varje gång… nästa sommar måste jag prova! Än så länge har jag bara varit inne och läst lite på den här hemsidan som hyr ut kajaker: https://raliskajak.se/

Tillbaka till trädgården… Att städa trädgården kan ju göras på många olika sätt, men om du verkligen vill städa trädgården smart, som också underlättar ditt kommande vårprojekt i trädgården – Då ska du kika på samtliga nedan punkter, för här är Tipsen som gör höstjobbet lätt och effektivt.

Höststäda Trädgården Smart!

1. Ta hjälp av ett riktigt hällregn

Ett riktigt hällregn hjälper dig att få rent växthuset. Torka insidan och tvätta krukorna, såpvatten blir alldeles utmärkt till detta. Du kan även använda citronsaft för att lösa upp tuffare kalklagringar.

Ta sedan på dig en regnrock och börja torka av utsidan. Det är lättare att rengöra nu när regnet har mjukat upp alger och smuts. Ett “platt golvmopp” med en mikrofiberplatta indränkt i såpvatten blir perfekt för ändamålet.

2. Var rädd om löven

höststäda trädgården - löv

Bränn inte de uppsamlade löven, använd dem och jordförbättra i dina drivbänkar. Kör gärna en sista tur med gräsklipparen och låt de småflisade löven ligga kvar som näring till gräsmattan. Större mängder läggs ihop och används med fördel för skydd och näring på lämpligt ställe – Det finns alltid några växter som blir glada av lite extra höstgödning

För Rododendron och tex. blåbärsbuskar öser du på med Eklöv, boklöv och barr som jordförbättrande åtgärd Löv som förmultnar blir den bästa kompostjorden.

3. Gräv bara om du måste

Du kan lugnt strunta i sandjord och andra lätta jordar fram till vårkanten, men har du lerig jord, kan nästa styrketräningspass bli i trädgårdslandet. När jorden spadvänds och det blir stora lerkokor, fryser dessa sönder under vintern och blir då enkla att hantera på våren. Har du året innan anordnat en lövkompost kan du nu vända ner den i jorden för att göra den riktigt bördig och fin inför kommande år.

4. Så gärna inför våren redan nu

Vill du känna på vårkänslorna redan nu, kan du när vädret svalnar plantera frön som får en rekordstart i och med vårsolens intåg. Några bra frön för att plantera på hösten inkluderar persilja, spenat, morötter, vintersallat, ringblommor, satinblommor, Clarkia och azaleor.

Här finns en film om hur du till och med vågar så fröer mitt i vintern: https://www.youtube.com/watch?v=Zh8nkeH51z4

5. Frostskydda de sköraste

Känsliga växter kan skyddas ytterligare genom att täckas grenar och löv. Vindruvor till exempel och björnbär som kan ha svårt att överleva i vissa områden, kan det hjälpa att du lägger ner vinstockarna och täcker dem med både löv och granris

Rosor kan också behöva få en extra tjock krans av jord omkring för att skyddas.

6. Låt de vackra förställningarna få stå kvar

Knipsa inte av och släng alla gamla förställningar – Släng det som ser tråkigt ut och bevara de som kan stå kvar som vackra frostiga prydnader. Som även kan självså sig och du får fler av det vackra plantorna till nästa år.

7. Dags att plocka upp “knölarna”

Nu är det dags att plocka upp alla knölarna, änglahorn, fuchsia och pelargoner, Ställ de med fördel i garaget – Här kan du få lov att bara glömma av dem till nästa år.

Växter du frösått kan du flytta och gräva ner under en buske eller i en drivbänk, då får de en bättre chans till att klara sig från att inte torka bort under den kalla frosten.

8. Glöm inte vatten och krukor

Glöm inte att tömma kranen på utsidan väggen samt att hälla ur de stora tunnorna från vatten. Plocka även in samtliga lerkrukor, gör du inte detta är risken stor att krukorna och behållarna kommer att frysa och kranen kan läcka in vatten i källaren.

Sammanfattning för att höststäda trädgården smart:

Följer man denna listan punkt för punkt blir höststädningen i trädgården smart och effektiv. Tänk så skönt att efteråt ta sätta på en kopp kaffe, gå in i duschen för att bli varm igen, tända ett ljus och titta ut i sin höststädade trädgård med en kopp kaffe i handen och känna sig så där riktigt nöjd! – Det är livskvalité! Som du gärna kan läsa mer om på denna bloggsidan elinlicious.se om du vill.

Hoppas du fått lite inspiration! Vill du läsa mer intressanta inlägg på denna sidan, så klickar du bara här! https://gardeningshovels.com/

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *